Project Hessdalen logo
HESSDALEN
Holtålen kommune
Landskapsbilder
Kart
Overnatting
Omvisning/Guidetur
Reisebeskrivelse
3D kart
 
FENOMENET
Bilder
Film
Utseende
Observasjoner siste år
Observasjoner tidligere år
Teorier
 
PROSJEKTET
Siste nytt
Artikler
Rapport fra 1984
Prosjektets historie
Foredrag
Prosjektet i TV
   ... radio/internet
   ... aviser
   ... tidsskrifter
 
MÅLESTASJONEN
Live TV

Alarmer

Bilder 2024
Bilder 2023
Bilder 2022
Bilder 2021
Bilder 2020
Bilder 2019
Bilder 2018
Bilder 2017
Bilder 2016
Bilder 2015
Bilder 2014
Bilder 2013
Bilder 2011
Bilder 2003
Bilder 2002
Bilder 2001
Bilder 2000
Bilder 1999
Bilder 1998

GCP

Teknisk beskrivelse
Lokalisering

 
PERSONER
Studentgrupper
Studentrapporter
 
ANNET
Bli sponsor
Linker
 
Antall treff på denne web
Tilbake til startsiden
 
   
Hessdalen Automatiske Målestasjon (AMS) (Blue Box)

det forrige system

Kort beskrivelse av virkemåten.

Kamerasystemer:

  1. Live streaming. Cam1, Cam 2 og Cam 3
    Det er totalt tre stk CCD kamera som sender live TV hele tiden. To av de er plassert i tårnet ved Blue Box, cam 2 og cam 3. Cam 3 ser mot syd-vest, og cam 2 ser mot nord-vest. Et CCD kameraer, cam 1 er plassert i et tre ved den øvre stasjonen, 171 meter syd-øst for Blue Box. Det er benyttet CCD kamera: Novus NVC-GDN5801C-2 i alle disse live stream. Disse analoge CCD kameraene har en følsomhet på 0,00003 lux, og de skifter til black-and-white mode da lysstyrken er svak. Det analoge TV signalet cam 1, cam 2 og cam 3 blir digitalisert og sendt til hver sin Teradek Cube 200. Disse komprimerer og sender TV signalene videre til en streamingserver, som er lokalisert på Høgskolen i Østfold. Link til disse videostrømmene finner du i menyrekken til venstre. Det er ingen lagring av denne videostrømmen. Klokken i TV bildet er lokal tid i Hessdalen.

  2. Alarm systemene.
    Det er et alarmsystem som er utviklet av våre italienske samarbeidspartnere fra Institutt for Radioastronomi Det består av et Mintron MTV-12V6HC-EX kamera, som peker i retning vest, og som er koblet til en PC med Linux operativsystem, som kalles "Soso PC": Det er et dataprogram som kalles "soso" i denne PC, som analyserer video-signalet fra Mintron kameraet. Hvis noe brått kommer til syne, vil det lagres et bilde av det som kom til syne, f.eks et lys. Dessuten lagres også en kort video film, som starter opptak like før hendelsen inntreffer. Hver morgen blir alle bilder og video filmer fra siste døgn overføret til alarmer, på denne web (http://www.hessdalen.org). Dette alarmsystemet er i drift fra ettermiddagen til morgenen. Hvert bilde og video er merkert med en tid, som er UTC tid. (Altså ikke lokal tid). De aller fleste av disse alarmbildene og videosekvenser er fra kjente kilder. Ved ujevne mellomrom blir disse slettet manuelt. Tilsvarende, ved ujevne mellomrom, blir de film og bilder som er interessante flyttet over til "Bilder".

    Det er også to alarmsystem utviklet av våre tyske samarbeidspartnere fra Universitetet i Würzburg. Alarmbilder/film sendes automatisk til dem. Det er German cam og German allsky cam.

Hessdalen AMS
 

Målestasjonens andre målesystemer:

  1. Flydetektor
    Det er en SBS-3 flydetektor fra Kinetic Avionic Products som brukes. Den sender data til www.hessdalen.org, hvor de vises på et kart. Data blir også lagret, og kan hentes fram ved å skrive inn ønsket tidsperiode. Ved å trykke på et av punktene flyruten, vises mere data. Blant annet er det skrevet inn høyden, i grader, fra målestasjonens plassering.

  2. Værstasjoner
    Det er to værstasjoner. Den ene er plassert i tårnet ved målestasjonen (Blue Box). Den andre er plassert i den øvre stasjonen, som er 171 meter i luftlinje fra Blue Box, i retning syd-syd-øst. Den øvre stasjonen ligger 50 meter høyere enn Blue Box. Dessuten er den montert i et tre, som gjør at vindhastigheten blir mindre enn det som er i området.

    Det er 5 forskjellige sensorer som brukes; Temperatur, vindhastighet, vindretning, fuktighet og lufttrykk. Alle sensorene er koblet inn på hver sin Ethernut mikroprossesorkort. Disse mikroprosessorkortene har hver sin (kablet) Ethernet utgang, som er koblet til en router. Den som er i den øvre stasjonen sender data via en switch og fiberkabel, før den kommer inn på sin router.

    Mikroprosessorkortene inneholder programvare som tar målinger fra alle sensorene hvert minutt. Hver hele time sendes data om været over til www.hessdalen.org. Data som overføres er middelverdien, maks og min verdi (med tid) siste time.

  3. Radar
    En radarantenne er i toppen på det 9 meter høye tårnet ved målestasjonen (Blue Box). Radaren er inne i målestasjonen. Denne er koblet til en Teradek Cube 200, som streamer skjermbildet til radaren ut på nett. Du kan se på hva som skjer på radaren akkurat nå. Det er ingen lagring eller overvåking av hva radaren registrerer.

  4. Reg
    Dette er en "sensor" som benyttes i GCP nettverket. Tilsvarende "sensorer" er plassert rundt omkring i verden. Det er egentlig en random event generator som skal gi ut et tilfeldig bitmønster. Ved spesielle "sterke hendelser" har GCP funnet ut at disse generatorene ikke er random lenger. Les mer om dette på GCP sin hjemmeside. Vi ønsker å se om "REG-sensoren" i Hessdalen vil gi et ikke-random mønster hvis det skjer en "stor" observasjon i Hessdalen. Denne "sensoren" er koblet direkte til firewall maskinen, og data går fra den direkte til GCP. Analysene blir gjort der.

 

The location of the two cameras
Lokaliseringen av Blue Box (til venstre) og den øvre stasjonen (til høyre)


Copyright ©2000 Project Hessdalen. Ansvarlig webmaster : Erling Strand.
Alle henvendelser om denne tjenesten rettes til Webmaster
Sist oppdatert 21 January 2019 12:25:53.

eng-flagg